Workshop Ontstressen doe je zo!

Ga je vaak op allerlei verzoeken in? Wil je graag anderen helpen? Wil je graag aardig gevonden worden?

Indien je bovenstaande vragen met Ja kunt beantwoorden, dan heb jij waarschijnlijk moeite met het stellen van grenzen. Grenzen stellen is niet egoïstisch, het geeft aan dat je kiest voor je eigen behoeften. Grenzen aangeven gaat niet over leren ‘nee’ zeggen. Je moet juist leren om ‘ja’ te zeggen.

 

Ja’ tegen jouw eigen behoeften. Wat je mag leren, is om weer te voelen wat voor jou belangrijk is. Op het moment dat je in contact komt met die behoefte is het meestal helemaal niet zo moeilijk om je hart te volgen en grenzen te stellen. Behoeften bepalen in belangrijke mate je leven. Door geen grenzen aan te geven, ervaar je bij jezelf emoties: boos, verdrietig, teleurgesteld, gefrustreerd of gekwetst. Vaak ben je ze nauwelijks bewust.  Wanneer je te vaak instemt ben je een trouwe hond voor anderen maar niet voor jezelf. De kans is groot dat je je uiteindelijk gebruikt of overbelast gaat voelen. Het voordeel is dat iedereen je aardig vindt, maar daar is de lol snel vanaf als je jezelf niet meer aardig vindt.

 

Door de overbelasting kom je steeds verder van jezelf af te staan. Je doet dingen die je eigenlijk niet wilt doen of je bent de hele tijd bezig je best te doen. Je mist steeds meer het plezier in je werk, je leven. Misschien krijg je last van sombere buien, piekeren of perfectionisme. Op een gegeven moment laat het lichaam je weten dat je te ver gaat door allerlei klachten zoals hoofdpijn, darmklachten, vermoeidheid en aanhoudende ontstekingen. De noodzaak om grenzen te stellen dient zich hiermee aan. Dat betekent dat je duidelijk zegt wat je niet wilt. Hier ligt vaak het probleem. Je vindt het lastig ‘nee’ te zeggen of op te komen voor jouw wensen, omdat je denkt dat je dan egoïstisch bent. En wat moet ik dan er mee dat ik mij egoïstisch voel als ik mijn grenzen aangeef? 

 

In deze workshop ga je leren te luisteren naar je eigen behoeften en leer je hoe je grenzen kunt aangeven, zonder je egoïstisch te voelen. Grenzen aangeven vergroot je zelfrespect. Je geeft daar mee aan dat je jezelf en de ander de moeite waard vindt. Ik ben niet egoïstisch, grenzen stellen doe ik wel.

Stress hoort bij het leven, sterker nog, zonder stress is het leven een stuk minder spannend en slaat verveling snel toe. Maar wat als er nu sprake is van te veel stress?

 

Overbelasting door veel stress door een druk leven, lijkt tegenwoordig heel normaal te zijn. Iedereen, man of vrouw, jong en oud, bezit een overvolle agenda, zonder enig rustmoment. De ene heeft het druk met allerlei vergaderingen, de ander rent zich rot om alle kinderen op sporten en naschoolse activiteiten te brengen en te halen. Iedere dag opnieuw. Niemand heeft nog een moment voor zichzelf, een echt rustig moment voor zichzelf, om te ontspannen en bij te komen van alle dagelijkse stress. 

 

Stress verminderen valt niet mee. Sterker nog: je druk maken over stress, levert al stress op. Om die reden zijn er talloze mensen die in een negatieve stress-spiraal zitten. Zij ervaren stress, worden ongerust over hun gezondheid en bouwen zodoende nog meer stress op. Op een gegeven moment is het vrijwel onmogelijk om tot jezelf te komen en te genieten van het moment. Stress brengt bovendien verregaande – directe én indirecte – gezondheidsrisico’s met zich mee, waaronder hartklachten, zwaarlijvigheid, overspannenheid en burn-out.

In deze workshop ga je leren stress te herkennen, je er van bewust te worden en je leert hoe je kunt ontstressen door middel van veel oefeningen en tips. Hierdoor ga je meer zelfvertrouwen ervaren, voel je meer innerlijke vrijheid, ontspanning waardoor je meer energie bij jezelf ervaart, meer innerlijke kracht en innerlijke rust en op een positievere manier in de wereld kunt staan.