Is de mens echt slimmer dan de rest?

We wanen ons lange tijd onoverwinnelijk. 

The sky was de limit. De mens moet zo nodig sterker zijn dan de rest. Superieur. We betalen de prijs nu. Covid-19, Corona grijpt op zich heen. Gaan we ons lesje leren? Is de mens echt slimmer dan de rest?

Evolutie

Miljoenen jaren bestaat de aarde al, misschien al wel miljarden. En ooit is er leven op ontstaan. Dat leven werd steeds geavanceerder. En zo is ook de mens ontstaan. Voortkomend uit reptielen, zoogdieren en nu als mens rondlopend op de aarde. Het enige verschil tussen mens en dier, is het verstand. Het brein dat beter ontwikkeld is. Het mensenbrein noemen we ook wel het talige brein. De mens is de enige die woorden kan uitspreken door middel van klanken. De mens is dus ten opzichte van alle andere levende wezens op aarde, in een voordeel. Of ze dit voordeel op de juiste manier toepast, kun je heel veel vraagtekens bij zetten. 

De mens is slimmer dan de rest, is dat echt waar!

Je zou kunnen aannemen dat de mens, die een extra talig brein bezit, slimmer is dan de rest. Niets is minder waar. Want iets extra's hebben, wil niet altijd zeggen dat je slimmer bent. Het is maar net hoe je van dat extra gebruik maakt. Gebruik je het als macht, of in de vorm van gezag! De mens gebruikt het slimmer zijn als macht en graaft daarmee zijn eigen graf. Dit gebeurt in het klein en nu in het groot.Wie had ooit gedacht dat het jaar 2020 de boeken ingaat met wat er nu gebeurt!

Niemand, omdat de mens niet op de juiste manier kijkt, voelt en leeft. Het negeert zijn basis. Zijn gevoelens. Heeft werkelijk geen idee wat in hemzelf allemaal speelt. Veel te veel gericht op zijn buitenkant en alles om zich heen. De mens is dommer dan de rest. En als je zo nodig superieur moet zijn, de focus op verkeerde dingen richt, als geld, en macht, volgt de afrekening.

De mens wordt terug gepakt

Jarenlang ging de mens zijn gang. Het kon niet op, ze overspoelden de aarde en maakten er op alle fronten misbruik van. Kleineerden de rest van al wat leeft. Stopten ze alles in een kooi. En nu, nu die oog in oog staat met een vijand van ongekende omvang, nu kan ineens alles wijken. Ervaren ze wat het betekent gevangen te zitten en vrijheid te missen. Snakken we er naar de natuur in te gaan. Zwijmelen we weg bij plaatjes van ontroerende beestenkoppies. Ook natuur hé, maar staan we inmiddels heel ver vanaf. 

Het is net als in jouw leven.

Als je niet goed voor jezelf zorgt, en weet wat echt belangrijk is, word je keer op keer gepakt. Net zo lang totdat je gaat luisteren en gaat zien wat echt belangrijk is. Jij die zichzelf respecteert, die niet bang is. Die het leven ten volle durft te omarmen. En anderen gelijkwaardig en volwaardig behandelt.

Gaat de mens het besef krijgen?

De cruciale vraag is, gaat de mens het besef krijgen, dat de macht willen hebben, averechts werkt! Dat met elkaar gelijkwaardig omgaan de weg is. Dat niemand meer of minder is. Dat we allemaal gelijk hebben en recht hebben op een volwaardig bestaan? Ik durf de vraag wel te beantwoorden? Nee, lang niet allemaal. Er zijn er die rondlopen die het nooit zullen gaan beseffen. Die weten precies hoe ze manipulatie moeten toepassen. Hoe ze een koelkast aan een Eskimo kunnen verkopen. En die maken gretig misbruik van de goedheid van een ander. Daarnaast zal een grote groep het besef wel gaan krijgen en die groep die wordt groter en groter. Maar hier gaan nog decennia overheen en maken wij niet meer mee.

We zien duidelijk dat de mens niets waard is. Dat geld geen rol speelt, als het er op aan komt. De mens schat zichzelf dus niet op de juiste waarde. de waarde hangt af van materie. En daar gaan we de mist in. Die hangt af van jouzelf. Wat Jij jezelf waard vindt. Dat de mens niet heeft geleerd vooruit te kijken, te regeren. Afgestompt, als een stelletje robotten op één ding zijn gericht. Hoe zet ik mijzelf in de etalage! Want dan val ik op, dan krijg ik aandacht. Zolang we zoeken naar aandacht, ontbreekt de waarde.

Zou het de bedoeling zijn?

Zie datgene wat er nu gebeurt als waardevol. Gebruik het om jezelf te gaan zien als de meeste belangrijke waarde die je bezit. Niets kan er tegenop. Daar zou je eigenlijk geen seconde over na moeten denken. Kijk eens wat we er allemaal voor laten? Een economie die in elkaar stort. Zou het de bedoeling zijn? De mens achter zijn eigen voordeur? Zou het de bedoeling zijn. Op zichzelf aangewezen? Zou het de bedoeling zijn? De natuur die ingrijpt? Zou het de bedoeling zijn?

Deze periode is heel waardevol. Laten we vertrouwen hebben, geloof hebben en de liefde eindelijk eens op de juiste manier toelaten. Dan hebben we het begrepen. Dan is de mens net zo slim als de rest.