IK eerst

Als ik mijzelf niet op de eerste plaats zet, dan...

Niemand leert je "Ik eerst." Want als je jezelf op de eerste plaats zet, krijg je de stempel egoistisch te zijn. Het gevolg van het leren, anderen belangrijk te vinden dan jezelf, is desastreus. Je komt met jezelf alleen maar in de problemen. En vecht tegen de stroom in. Egoistisch zijn is niet goed, dat klopt. Maar niet voor jezelf durven kiezen, en opkomen, is ook niet goed. Hoe dan wel? De gulden middenweg vinden, maar dan moet je die wel kennen en geleerd hebben en omdat ons wordt geleerd anderen belangrijk te vinden, is het vinden van onszelf vaak een lange weg.

Jezelf vinden doe je door EgoIKtisch te worden. EgoIktisch staat voor, ik houd rekening met anderen, maar ook met mijzelf. Want ik mag mijzelf toch ook belangrijk vinden! Dan houd je rekening met jezelf en met anderen. Dan maak je bewuste keuzes in je leven. Dan durf je nee te zeggen, als jij voelt dat iets niet goed voor je is. Dan kom je niet in de problemen terecht.

Het wordt tijd dat tijdens onze opvoeding hier aandacht aan besteed gaat worden, om als volwassen persoon met zelfvertrouwen, bewust te durven kiezen en niet als een angsthaas in het leven te staan. Dan laat je je leven afhangen van de omstandigheden waarop je telkens vanuit je angst op reageert. Herken jij jezelf in dit verhaal en wil je leren om jezelf op de eerste plaats te zetten?