Workshop Verbindend & Begrijpend Communiceren

Praten kunnen we bijna allemaal, het is een automatisme. We maken ons er door verstaanbaar, we maken er dingen mee duidelijk.

We kunnen er dingen mee zeggen, of vragen. Echter er zijn situaties waarin we op zoek zijn naar de juiste woorden. Hoe vind je die juiste woorden? Hoe zorg je er voor dat er geen ruis op de lijn is? Hoe zorg je er voor dat we elkaar blijven begrijpen. Hoe zorg je er voor dat jij alles durft te zeggen wat je op je hart hebt? Door begrijpend te communiceren.

Als jij taal spreekt die voor een ander te begrijpen is, zul je merken dat je als vanzelf ook je met die ander verbindt. Maar ook dat je alles ineens durft te zeggen, zonder schroom. Begrijpend communiceren zorgt er ook voor dat je je emoties durft te uiten en daar niet mee blijft rondlopen. 

 Het is een vorm van communicatie vanuit jezelf. Dat begint met het woord Ik. Ik ervaar dit, ik zie dat, ik hoor dit, ik voel dit. In plaats van jij doet dit, jij zegt dat. Zo zeg je op een begrijpende manier wat je op je hart hebt. Zo wijs je niet met een vinger naar een ander. Hierdoor voelt die ander zich niet aangevallen en diegene heeft je aandacht. 

We vinden het vaak moeilijk om te zeggen wat we op ons hart hebben. Hoe zeg je datgene wat je op je hart hebt? Dat kan soms best lastig zijn. Begrijpend en Verbindend communiceren is een methode waardoor je leert op de juiste manier te durven zeggen wat je op je hart hebt. Maar ook heel duidelijk kunt zijn en je niet met een naar gevoel achteraf wordt geconfronteerd. Of terecht komt in meningsverschillen en ruzies.

Door begrijpend verbindend te communiceren wordt communiceren ineens een feestje, gaat nee zeggen als vanzelf en voel je je vrij alles te kunnen zeggen wat je denkt en op je hart hebt. Hart Praat, krijgt iedereen aan de praat. Wel zo fijn!