Je mag best trots op jezelf zijn

Wanneer ben jij trots op jezelf!

Je kent ze vast ook, die momentjes van trots zijn op jezelf. Een moment dat je diep van binnen voelt dat je een prestatie hebt geleverd, waar je zo van gaat glimmen.

Trots zijn op jezelf, gebeurt na iets waar je veel moeite voor hebt moeten doen. Waar je uithoudingsvermogen voor hebt moeten tonen. Waar je al je kracht in hebt gestoken. 

Zo'n momentje heb ik nu, zo'n euforie moment van trots zijn op mijzelf. Vaak hik je lang tegen iets aan, je wilt het wel, maar het gaan doen. Ja elke dag neem je het weer voor en in je hoofd kun je allerlei redenen bedenken waardoor je het uitstelt. Je raakt verstrikt in je eigen gedachten. En dan is er ineens zo'n moment, dat je daadwerkelijk het doet, er aan begint en als het resultaat zichtbaar wordt, dan ben je apetrots op jezelf. 

Al ruim een jaar keek ik tegen een buik aan van 3 kilo suiker. Hij zit mij in de weg. Hij hoorde daar niet en des te langer ik er naar keek, des te meer begon ik van mijzelf te verwijderen. Geen enkel kledingstuk wat in de kast hing kwam er nog uit. Had toch geen zin, zei ik tegen mijzelf.  Ik had een rokje buiten de kast gehangen en die trok ik regelmatig aan. Mijzelf voor de gek houdend, denkende van, wie weet past het. Uiteraard niet, want ik had er nog geen moeite voor gedaan. Ik begon schijnbewegingen te vertonen. Ik kies maar voor zo'n oversized bloesje, trui, lekker verhullend. Ach ja, zei een collega, die buik die komt er bij iedereen hé. Ik dacht van, maar ik ben niet iedereen, ik zie hem, hij irriteert mij, hij moet weg. Ik voel mij er niet fijn bij. Maar er iets daadwerkelijk aan doen, nee. 

Dan komt er een moment dat je zo baalt van jezelf, dat je jezelf recht in de ogen durft aan te kijken en met jezelf een afspraak maakt, dat gaat allemaal onbewust. Dit is het moment. Nu gaat we er mee aan de slag. En jawel, nu ruim een week later, geeft de weegschaal 3 kilo suiker minder aan. Moment van trots komt over mij en het smaakt naar meer. Want er zijn nog 2 kilo suiker blijven zitten op die plek, die gaan er ook nog af. Veel kledingstukken lonken alweer in de kast om aan te trekken, nog even geduld en hard werken, dan de beloning!

Trots op jezelf zijn, lukt je alleen als je er daadwerkelijk voor gaat. Niet blijft hangen in, ik wil zo graag dat het verandert. Want dan verandert er niets. Diegene die de verandering in gang kan zetten, ben jijzelf.