Liefdesmedicijnen, de oplossing voor een Gezonder Gelukkiger en Zorgelozer leven

Gaat een 30-urige werkweek burn outs oplossen?

Vakbond CNV  pleit voor een 30-urige werkweek om burn outs op te lossen.

Is dit de oplossing? Vandaag in de krant pleit de vakbond CNV voor een 30-urige werkweek. 1 op de 5 mensen zit in een burn out, hikt er tegenaan, of staat op omvallen. Op zich is een 30-urige werkweek voor een ieder heel fijn. In mijn ogen is werken opgelegd en bezigheidstherapie. Door anderen wordt voor ons bepaald hoe we onze tijd moeten invullen. Daar is nog nooit iemand echt gelukkig van geworden.

Burn out heeft niets te maken met werk

Als stresscounselor durf ik te beweren dat een burn out niets met werken te maken heeft. de mens is een doener, wil om die reden iets om handen hebben. Als die niet werkt, zit die ook niet stil. dan zal een mens ook niet opgebrand raken van werk. Waardoor dan wel?

Waardoor komt een mens in een burn out terecht?

Een mens komt in een burn out terecht door te moeten voldoen en opgelegd krijgen van een maatschappelijk norm. Deze norm is ziek en maakt menselijk letterlijk ziek. het haalt de mens uit de mens. Maakt er vervolgens een robot van, die zo is geprogrammeerd dat die alleen nog werken kan. En waarom moet een mens werken? Niet, zoals wij denken om in zijn eigen onderhoud te voorzien. nee, de onderliggende reden is geld verdienen, die je vervolgens weer moet spenderen. daar wordt een klein clubje mensen heel blij van. Het is de druk die ieder mens voelt om te moeten presteren in zijn leven. Wat al start bij het kind zijn, waardoor die in een burn out terechtkomt. Letterlijk opgebrand om te moeten voldoen aan. Ja, aan wat eigenlijk. daar hebben we echt met zijn allen nog nooit bij stilgestaan.

Wil je burn out voorkomen moeten we stoppen met pleisters plakken

Een 30-urige werkweek zal voor een kleine groep mensen een kleine verlichting geven. Ze hebben iets meer hersteltijd om aan de van bovenaf opgelegde druk, te herstellen. Zo houden ze 30 uur beter vol, dan bijvoorbeeld 40 uur. Ik noem dit pleisters plakken. Maar het zal de oplossing van al die burn outs niet zijn.

Hoe los je een burn out wel op?

Het is net als zevenblad, een onkruid in de tuin. Pak je dat niet bij de wortel aan, zul je elk jaar opnieuw het uit de grond zien schieten. Een bun out los je op, zoals nog heel veel andere zaken, die je elders in mijn blogs kunt lezen, door kinderen een compleet andere wijze van opvoeding te gaan geven. Daar zit het kwaad. Als een kind alleen maar te horen krijgt, dat die zijn mond moet houden. Zich moet houden aan regels, gehoorzaam moet zijn, is die al getekend voor de rest van zijn leven. Daarbij opgeteld, moet een kind de beste, de perfectste zijn, anders komt die later niet goed terecht. Begrijp je nu dat het oplossen van een burn out niet gaat lukken met het invoeren van een 30-urige werkweek. een mens kan 70 uur per week werken en niet daardoor opbranden. Er juist energie van krijgen. Het is de mindset wat we onze kinderen meegeven en hoe we dat doen, waardoor de burn out op jonge leeftijd al ontstaat. Vervolgens gaat de persoon aan de slag en blijft roofbouw op zichzelf plegen. Net zolang totdat het lijd zegt. Jij werkt niet voor mij, ik dus niet meer voor jou!

Op zoek naar begeleiding voor jouw burn out of ter voorkoming er van? Plan een online consult in.


 »