Liefdesmedicijnen, de oplossing voor een Gezonder Gelukkiger en Zorgelozer leven

Laten we stoppen met kinderen te leren gehoorzamen

Een kind willen leren te gehoorzamen....

Is de grootste fout die we maken. Hiermee ontneem je het kind zijn authenticiteit, zijn creatieve geest, zijn liefde voor zichzelf, zijn ruimte, zijn vrijheid. Je ontneemt het kinds mens te zijn.

Gehoorzamen voor wie?

Een kind gehoorzaamheid bijbrengen, voor wie eigenlijk? Voor jezelf, dan heb je er geen last van. Wel eens bij stilgestaan? Hoe vond jij het als kind, dat anderen voor jou bepaalden hoe je moest zijn? Je mond moest houden, stil moest zijn! Werd je er niet opstandig van? Voelde je er eenzaam en verdrietig door? Verlaten, niet fijn, en niet begrepen? Dat is wat er gebeurt als je gehoorzaam moet zijn. En de enige voor wie kinderen dat moeten zijn, is voor hun omgeving. 

Leren te moeten gehoorzamen maakt een kind angstig

Zonder dat we er ooit bij stilstaan, gaan we als ouders, opvoeders, juffen, meesters en grootouders vrolijk aan de slag welk kind dan ook te leren te gehoorzamen. We hebben er de gedachte bij dat het nodig is voor het kind zelf, om later volgens de regels zijn leven in te kunnen vullen. Niets is minder waar! Het kind weet van nature wat goed en verkeerd is. Juist door hem te willen laten gehoorzamen, raakt hij zijn natuurlijke manier van leven kwijt, waardoor die angstig wordt. Die angst vertaalt zich in. Bang zijn zichzelf te zijn, zijn mond open te doen, voor zichzelf op te komen. Een relatie aan te gaan, een baan te vinden. Nooit bij stilgestaan wat het effect is van gehoorzaamheidstrainingen! 

Als gehoorzaamheid niet de weg is, welke weg dan wel?

De weg die een kind nodig heeft is begeleiding. Begeleiden door middel van aandacht te geven, tijd en tekst en uitleg. Hierdoor kweek je bij het kind zelfvertrouwen en zelfrespect. Het leert wat wel en niet mag op een natuurlijke manier.  Je stimuleert zo, datgene wat hij diep van binnen al weet. We worden geboren met een zeker weten en een geweten. 

Wil je dat jouw kinderen later zelfverzekerde volwassenwijze mensen zijn? Dat ze ver weg kunnen blijven van machtspelletjes en kinderachtigheid? Stop met ze te laten gehoorzamen. Te belonen en te straffen, een competitiestrijd met wie dan ook aan te moeten gaan. Dat geeft alleen maar ellende. Begeleid ze dan op hun pad in plaats van ze te laten gehoorzamen.


«