
Afgewezen worden, wie vindt dat nou leuk?
Niemand, het zal iedereen raken, als het je overkomt. De een herstelt snel, die heeft een groot zelfvertrouwen. De ander blijft er dagen en soms zelfs wel jaren mee rondlopen. De grootste angst van een mens, is de afwijzing. Afgewezen worden vindt niemand leuk.
Je hebt niet leren spelen en niet mogen knoeien
Ga er maar aanstaan, een vriendin die je ineens niet meer wilt zien. Een partner die na jaren ineens niet meer verder wilt. Je voelt je afgewezen, gedumpt. Vaak krijg je ook geen duidelijke tekst en uitleg, waardoor je met heel veel vragen achterblijft. Als ze nou gewoon zouden kunnen zeggen waarom. Dan kon je het loslaten. Ik ken mensen die met hun leven niet eerder verder kunnen, dan dan ze van de ander hebben gehoord waarom die niet meer verder in contact wil blijven. De een heeft er meer last van dan de ander. Hiervoor is een reden. Heb je heel veel last van afwijzing, is er in je kindertijd je iets ontnomen of niet mee gegeven.. Zelfontdekking, je hebt nooit echt zelf iets mogen doen, mogen knoeien. Je hebt niet geleerd te spelen. En spelen is fundamenteel om later niet gebukt te gaan onder de afwijzing.
Effect van leren knoeien en spelen
Wat gebeurt er als je als kind lekker mag knoeien en spelen? Je bouwt er zelfvertrouwen mee op. Een basisvertrouwen wat je nodig hebt om op volwassen leeftijd ook op jezelf te vertrouwen. Dat is het effect van spelen, knoeien, rotzooi maken. Noem maar op. Als je dat als kind wordt ontnomen, omdat je niet vies mag worden. Of omdat je vader of moeder alles voor jou willen doen, ontnemen ze je iets heel belangrijk. Basisvertrouwen. Ze ontnemen jou je basis om op te bouwen. Op jezelf te bouwen. Voor later is dit heel belangrijk. Vanuit je basisvertrouwen, kun jij voor jezelf kiezen. Durf je ook keuzes te maken. Zal je niet in iets blijven hangen wat niet goed voor je is. Bang voor de afwijzing, is er wel, maar je kunt er snel van herstellen. Afgewezen voelen, dan hebben ze je niet laten knoeien. Knoeien als kind, doet je groeien. Geeft je een basiszelfvertrouwen. Dan voel je je niet afgewezen.
Door knoeien ontdek je jezelf
Het is eigenlijk heel logisch, als je knoeit, ontdek je jezelf. Je ziet wat je wel en niet fijn vindt. Je leert te ontdekken waar je grenzen liggen. Je leert er door te stoppen als iets je niet meer bevalt en je ruimt het op. Daardoor valt de afwijzing weg. Je accepteert jezelf door te spelen en te knoeien.
Als ouder vinden we een kind laten knoeien en aanmodderen best lastig. Want het kan een hoop rommel geven en veel extra werk. Je moet er bij blijven. Daar moet je tijd voor willen vrijmaken. Nu je weet hoe belangrijk of het is, laat een kind elke dag knoeien in plaats van dat het een uitzondering is. Zo werk jij mee op een speels manier aan het kind zijn zelfvertrouwen.