
Hoe zorg jij er voor dat jij een trotse moeder blijft?
Moeders zijn trots op hun kinderen, ze hebben werkelijk alles er voor over.
Hoe zorg jij er voor dat je een trotse moeder blijft! Wat heb jij daar voor nodig en wat heeft je kind nodig! Je hebt zo'n twintig jaar de tijd om ze op te voeden.
Uit te laten groeien tot zelfverzekerde volwassenen. Dat vraagt iets van jou als trotse moeder. Laten we eens kijken wat jij daarvoor in huis moet hebben. Hoe zorg jij er voor dat jij een trotse moeder blijft?
Roze wolk na de geboorte
Voordat de baby er is leven we in een grote roze wolk. Natuurlijk maken we ons ook zorgen of de kleine gezond en met alles er op en er aan geboren gaat worden. Als het er eenmaal is, kunnen we ons geluk niet op. Maar dan, we hebben ons er een voorstelling van gemaakt. Gaat het er zo uitzien? Geen haar die daar over nadenkt. Laat staan stilgestaan te hebben dat de kleine 's nachts huilt, gebroken nachten tot gevolg. Gebonden zijn aan huis, vrijheid er voor in moeten leveren. Laat staan dat je weet wat je moet doen als het maar blijft huilen. De roze wolk blijft bij velen uit. Het moederschap is snoeihard werken, blijkt in de praktijk en kost bergen energie. Natuurlijk zijn er naast deze zware taak, ook heel veel mooie momenten, waarbij je je geluk niet op kan. Gedacht aan je hormonen die nu alle kanten opvliegen? Waarschijnlijk niet. Neem tijd voor jezelf na de geboorte, durf de zorg uit handen te geven. Je blijft een trotse moeder, als je ook tijd voor jezelf durft te nemen.
Trotse moeder toolkit
Om een trotse moeder te blijven, is het van belang goed voor jezelf te zorgen. Jij gezond en gelukkig, je kind dan ook. Daarnaast is het van belang dat je kind alle ruimte krijgt zichzelf te kunnen zijn en te ontwikkelen. Jouw kind moet alles nog leren. Leren doe je niet door te straffen. Leren doe je door positieve stimulatie. Jouw kind heeft jou nodig om zichzelf te ontdekken. Op de juiste manier met anderen om te kunnen gaan. Hoe ga je op de juiste manier met anderen om? Door jezelf te ontdekken. het gaat dus niet om jouw verwachtingen waar het kind aan moet voldoen. Het gaat om het kind zelf. Observeer het kind elke dag. Is het stiller dan anders, ga er mee in gesprek. Stel het vragen. Niet de geijkte vragen, als is alles goed. Daar zal een kind altijd ja op antwoorden. Stel vragen die verband houden met gevoel.
Emoties kunnen reguleren
Als mens vergaren we kennis met ons brein. We gebruiken daarvoor onze hersenen en zetten dat om in woorden. Waarbij ons gevoel een grote rol speelt. Om gelukkig en tevreden te kunnen leven als een volwassen persoon. Moeten we leren in onze jeugd hoe we om moeten gaan met wat we voelen. Onze emoties moeten we leren te benoemen. Daarvoor moeten we de ruimte krijgen om ze te kunnen leren voelen. Dat betekent dat een kind de ruimte moet krijgen hiervoor. Op latere leeftijd heb je hier enorm veel profijt van. Als je weet waarom je boos wordt en dat kunt benoemen, ontdoe je jezelf van een negatieve lading. Als je dit als kind al leert, dan sta je met zelfvertrouwen op volwassen leeftijd in het leven. Het maakt ook het maken van keuzes veel makkelijker.
Wanneer ben je een trotse moeder?
Trots zijn op je kind, omdat het goed zijn best doet op school, goede cijfers haalt, is een gegeven. Maar trots zijn houdt veel meer in. Je bent trots op je kind als je ziet dat het in staat is eigen problemen op te kunnen lossen. Of dat het kind zich durft te uiten. Jouw kind niet wegduikt in situaties, zijn verantwoordelijkheid pakt. Dit zijn onzichtbare dingen, maar vele malen belangrijker dan het behalen van goede cijfers.
Het is aan jou, samen met je partner, de vader van het kind goed in de gaten te houden wat elk kind nodig heeft. Jouw verwachtingen tellen in feite niet mee. Het is het kind dat de regels van zijn eigen leven mag bepalen. Jij bent daarin de sturende factor.
Reactie plaatsen
Reacties